Składniki:
– 500 g batatów
– 30 g masła
– 1 cebula posiekana
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka startego korzenia imbiru
– łyżka cukru
– ½ litra warzywnego wywaru (można zastąpić kostką rosołową)
– ¾ puszki mleczka kokosowego (puszka pojemości 400 ml)
– ½ soku z jednej limonki
– ¼ łyżeczki sproszkowanej papryki chili
– 170 g świeżego szpinaku, posiekanego
– sól i czarny pieprz

Masło roztop w rondlu, przysmaż bataty, cebulę i czosnek z imbirem oraz curry na złoty kolor (ok. 5 min). Dodaj wywar, mleczko kokosowe, sok z limonki, chili oraz cukier. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu aż bataty będą miękkie (po ok. 15 min). Zmiksuj ręcznym mikserem. Dodaj szpinak i gotuj przez ok. 1-2 min aż liście szpinaku delikatnie zwiędną. Przypraw sola i pieprzem.

