Składniki:
– 500 g ziemniaków
– 8 zielonych szparagów
– 250 ml śmietany 30%
– 1 łyżka masła
– 1 litr bulionu
– 1 łyżka drobno pokrojonego koperku
– 1 łyżka drobno pokrojonej pietruszki
– 1 łyżka cukru
– sól

Ziemniaki obierz. Połowę ziemniaków pokrój w grube plastry, ugotuj i odcedź. Szparagi delikatnie obierz, odłam zdrewniałe końcówki. Gotuj do miękkości przez ok. 15 min. w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru. Odcedź i pokrój na kawałki ok. 1 cm. Ugotuj pozostałe ziemniaki. Ugotowane przetrzyj przez sito i dodaj śmietanę. Dodaj bulion i dokładnie wymieszaj. Włóż szparagi, pokrojone ziemniaki, pietruszkę i koperek.

