Składniki
– 70 dag marchwi
– 1 cebula
– natka pietruszki
– korzeń imbiru wielkości orzecha włoskiego
– ½ puszki mleka kokosowego
– imbir w proszku
– ½ litra bulionu drobiowego
– jogurt naturalny (gęsty)
– oliwa
– sól morska
– pieprz w ziarnach

Marchewkę obierz i pokrój, jedną obraną sztukę zostawić na później. Marchewkę, imbir oraz natkę pietruszki włóż do garnka z bulionem. Gotuj 30 min.. Natkę pietruszki pod koniec gotowania wyjmij z wywaru. Miękką marchewkę zblenduj. Wlej ½ puszki mleka kokosowego. Dodaj ½ łyżeczki imbiru w proszku, delikatnie przypraw solą i pieprzem. Pozostałą marchewkę potnij w paseczki julienne (specjalnym nożykiem lub zwykłym nożem wycinając długie paski o przekroju 3mm na 3mm),następnie podsmaż na patelni na oliwie.

Zupę przelej do talerzy, zrób kleks z dużej łyżki naturalnego gęstego jogurtu, następnie udekoruj przyprażoną marchewką oraz grubo zmielonym pieprzem i kilkoma kryształkami soli morskiej.

Podziel się: