Składniki
– 60 dag ryby (najlepiej dorsz + łosoś)
– 1 litr bulionu (najlepszy jest bulion rybny)
– 2 marchewki
– 2 ziemniaki
– ½ selera
– 1 por
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– ½ cytryny
– 150 ml 18% śmietany słodkiej
– natka pietruszki

Marchewki, ziemniaki, seler obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj, a pora pokrój w krążki. Warzywa wrzuć do bulionu i gotuj do miękkości 30 min.. Ryby opłucz, wyciągnij pęsetą ewentualne ości. Skrop cytryną i lekko posól. Pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Gotuj następne 15 minut na małym ogniu. Śmietanę energicznie wymieszaj w szklance z gorącą zupą. Wlej do pozostałej zupy. Przyprawić do smaku. Podawać posypaną natką pietruszki.