Składniki:
– 300 g bobu
– ½ cebuli
– 3 marchewki
– ½ cukinii
– 5 liści sałaty lodowej
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– kostka bulionu drobiowego
– 4 łyżki oleju
– świeże oregano, rozmaryn
– sól, pieprz

Marchewkę i cukinię umyj i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę i w garnku zeszklić na oliwie. Dodaj marchewkę podsmaż, zalej wrzącą wodą i dodaj kostkę rosołową. Gotuj 10 min., a następnie dodaj cukinię. Osobno ugotuj bób do miękkości i obierz. Sałatę umyj i pokrój. Natkę i oregano posiekać. Gdy warzywa w zupie będą miękkie dodaj bób i sałatę. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj posiekane zioła. Zupę podaj z grzankami z bułki.

