Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa
– kość ze schabu
– pęczek włoszczyzny
– 1 cebula
– 1 główka sałaty masłowej
– listek laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– szczypiorek
– pół szklanki kwaśnej śmietany
– sok z ½ cytryny
– sól i pieprz

Kości wieprzowe ze schabu zalej 1,5 l zimnej wody, dodaj obraną i umytą włoszczyznę, podpieczoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj ok. 45 min. Odcedź, wyjmij kości i wstaw dalej na mały ogień . Polędwiczkę opłucz i pokrój w cienkie paski. Podsmaż na oliwie z dodatkiem soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj do wywaru. Sałatę umyj i rozdrobnij na kawałki. Wrzuć do wywaru, a następnie gotuj aż nie zmięknie. Dodaj śmietanę, uprzednio wlewając do niej trochę gorącego wywaru. Na koniec zakwaś cytryną. Podaj posypaną szczypiorkiem

