Składniki:
– 200 g łuskanej czerwonej soczewicy
– 2 cebule
– 4 łyżki oliwy
– 4 pomidory lub 1 puszka pomidorów z zalewą
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki soli
– 1,5 litry wody lub bulionu warzywnego
– 1-2 łyżeczka ostrej papryki
– 2 cm świeżego korzenia imbiru
– 4 łyżki Tikka Masala (indyjski sos)
– 2 łyżeczki curry
– 1 szklanka mleka kokosowego
– kiełki słonecznika
– jogurt naturalny lub śmietana
– papryczka chili

Cebulę pokrój i podsmaż w garnku na oliwie do zeszklenia. Dodaj czosnek i starty na tarce imbir. Chwilę podsmaż na małym ogniu. Dodaj pomidory i wodę, gotuj ok. 10 min. Dodaj przyprawy. Całość przetrzyj blenderem. Zagotuj, dodaj soczewicę i Tikka Masala. Gotuj ok. 15-20 min, aż soczewica napęcznieje, ale pozostanie lekko twarda. Na koniec dodaj mleko kokosowe i zagotuj. Zupę udekoruj łyżką śmietany lub jogurtu. Posyp kiełkami oraz posiekaną papryczka chili.

