Składniki:
– 500 g zielonego groszku
– 1 pęczek dymki
– 2 plastry boczku
– 50 g masła
– 1/2 l bulionu
– 2 łyżki posiekanej mięty
– 150 ml śmietany 30%
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól
– pieprz

Masło roztop w garnku, wrzucić pokrojony w kostkę boczek i smażyć ok. 3 min. Pokrój dymkę i dodaj do boczku. Przykryj i duś do miękkości na małym ogniu przez ok. 5 min. Dodaj groszek oraz bulion. Przypraw i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Dodaj miętę i śmietanę. Zmiksuj blenderem. Ewentualnie przypraw po raz drugi oraz dodaj sok z cytryny. Podgrzej, pilnując, aby zupa ponownie się nie zagotowała.
Podawaj z odrobiną śmietany.

